Observ cum terapia poate fi transmisă și apoi percepută ca un produs „achiziționat” pentru a îmbunătăți sau „upgrada” sinele – ceva ce cumperi pentru a deveni mai bun, mai eficient, mai fericit, mai sănătos, mai de succes, orice numai #mai să fie! Este aceeași dinamică ca atunci când mergi la magazin să cumperi un produs …
Observ cum terapia poate fi transmisă și apoi percepută ca un produs „achiziționat” pentru a îmbunătăți sau „upgrada” sinele – ceva ce cumperi pentru a deveni mai bun, mai eficient, mai fericit, mai sănătos, mai de succes, orice numai #mai să fie! Este aceeași dinamică ca atunci când mergi la magazin să cumperi un produs care te ajută să îți optimizezi viața, doar că terapia este un proces, nu un produs.
Te rog, nu privi psihoterapia prin acest filtru influențat de dinamica capitalistă a consumatorului și performanței.
Pentru mine, psihoterapia nu este despre a adăuga ceva sau a ne îmbunătăți. Nu o văd ca pe un upgrade. Terapia reprezintă o întoarcere către sine, un proces în care ne uităm la esența noastră pentru a găsi răspunsuri, resurse și direcția potrivită în construirea viitorului nostru. Nu adăugăm nimic din ceea ce nu ești deja, ci doar descoperim și îmbrățișăm ceea ce ești cu adevărat. Suntem minunați așa cum suntem; trebuie doar să ne vedem și să ne acceptăm în această lumină.
Nu este despre a construi o versiune idealizată a ta, ci despre a îndepărta tot ceea ce te împiedică să fii tu însuți.
Psihoterapia nu te face „mai” ceva. În perspectiva mea, psihoterapia îți oferă un spațiu sigur, ca o oglindă în care poți privi și înțelege cine ești cu adevărat. Terapeutul creează un mediu în care să te poți vedea clar, se asigură că ai lumina potrivită pentru a putea observa fiecare detaliu, dar și întregul pe care îl alcătuiești. După ce te privești în această oglindă, înțelegi că, la fel ca tot ceea ce este viu, și tu ești format din contraste: lumină și întuneric, alb și negru, bine și rău. Aici intervine acceptarea. Înțelegi că toate aceste nuanțe fac parte din tine și, fiind conștient de ele, le poți amesteca și integra mai frumos în viața ta de acum înainte. Această acceptare aduce o relaxare profundă, care îți permite să te arăți lumii așa cum ești – autentic. Înțelegi cum terapia nu adaugă straturi suplimentare de identitate sau performanță? Nu este vorba despre un tratament miraculos care promite să rezolve toate problemele în zece ședințe. Dimpotrivă, se elimină măștile și condiționările acumulate în timp.
Fiecare persoană are propriul proces terapeutic – fie că este lent sau rapid, dureros sau mai ușor. Însă, indiferent de ritmul său, terapia este o călătorie către tine însuți. Tu, cu toate valențele tale, ești adus în prezent pentru a te bucura de viață, dincolo de greutățile ei. Viața se desfășoară în ritmul ei, și sunt multe lucruri asupra cărora nu avem control. Însă cât de frumos este atunci când acțiunile și cuvintele tale sunt în acord cu ceea ce ești?
De ce simt nevoia să discut despre acest lucru? Am cel puțin 5 argumente:
- Într-o lume în care suntem bombardați constant cu mesaje care ne spun că nu suntem suficient de buni, că avem nevoie de mai multe lucruri, mai multe realizări, și mai multe îmbunătățiri, este ușor să cădem în capcana de a percepe terapia ca pe un alt instrument de autoperfecționare. Totuși, o astfel de percepție asupra psihoterapiei are implicații semnificative asupra procesului terapeutic. Când abordăm terapia cu o mentalitate de consumator, aducem cu noi așteptări nerealiste de rezultate rapide și soluții imediate. Realitatea este că listele de tehnici pentru îmbunătățirea abilităților sociale din cărțile de self-help nu vor funcționa pentru toată lumea. Mai mult, atunci când nu vei obține rezultatele dorite, este ușor să ajungi la concluzia că ești incapabil sau că ai eșuat. Astfel, în loc să primești soluții, aceste așteptări îți pot exacerba sentimentul de inadecvare sau că nu reușești să faci față provocărilor precum ceilalți. Pe de altă parte, dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile sociale, dar problema reală este o imagine de sine scăzută care îți afectează relaționarea, psihoterapia nu va funcționa dacă se bazează doar pe tehnici standardizate. Chiar dacă știi teoretic cum să comunici, nu vei reuși să aplici aceste cunoștințe din cauza limitărilor emoționale. Astfel, nu există o soluție unică pentru toți, ci un proces personalizat care se adaptează nevoilor și contextului unic al fiecărei persoane. Nu ești un produs.
- O altă capcană este toleranța scăzută la disconfort. Într-o cultură de consum, când un produs nu este ușor de utilizat sau nu corespunde așteptărilor noastre, avem tendința să-l returnăm. În terapie vor exista sesiuni dificile din punct de vedere emoțional și tendința poate fi să renunțăm dacă avem acest tip de viziune. Ceea ce cumpărăm trebuie să ne satisfacă, nu-i așa? Totuși, procesul terapeutic implică adesea confruntarea cu disconfortul și provocările, iar perseverența în fața acestor dificultăți este esențială pentru progresul real.
- În aceeași paradigmă capitalistă puterea este transferată către produs. În cazul terapiei, aceasta se poate manifesta prin dependența de terapeut pentru soluții și răspunsuri, în detrimentul dezvoltării resurselor interioare și a autonomiei clientului. O terapie de succes este aceea în care clientul nu mai are nevoie de terapeut – un concept complet străin oricărui manual de marketing. Într-o viziune bazată pe consum, clientul ar trebui să ceară și mai mult din acel „produs”! Încă o dată, este clar de ce psihoterapia nu poate fi tratată ca un produs. În cadrul terapiei, tu și terapeutul formați o echipă, iar rolul terapeutului este să te susțină și să te ghideze, pentru a te însoți atâta timp cât ai nevoie (în funcție de nevoile fiecărei persoane), astfel încât să poți, în cele din urmă, să pășești pe cont propriu. Terapeutul nu este un făcător de minuni, iar munca grea o faci tu. La final, trebuie să știi că ai ajuns până aici prin propriile tale forțe, nu prin achiziționarea unui serviciu miraculos. Terapeutul și clientul lucrează împreună, iar clientul nu este un simplu consumator pasiv, ci un participant activ în propria vindecare.
- Ce ne aduce un cadru orientat către rezultate? Competiția! Da, competiția este benefică și necesară în multe domenii, însă ea nu își găsește locul în psihoterapie. Compararea avansului tău cu al altora, care aparent fac progrese rapide, poate fi dăunătoare. Este esențial să înțelegi că fiecare proces terapeutic este individual, unic și profund personal. Performanța în terapie nu ar trebui să fie măsurată în comparație cu alții, ci în raport cu propriul tău parcurs.
- Nu în ultimul rând, când tratezi terapia ca pe un produs, simplifici problemele complexe. În alte cuvinte, vindecarea nu poate fi redusă la o listă de sarcini bifate sau la un set de trucuri rapide. Această abordare superficială ignoră nuanțele procesului terapeutic, unde răspunsurile nu sunt întotdeauna liniare sau imediate.
Pentru a beneficia pe deplin de psihoterapie, este important să nu o privești ca pe un simplu produs, ci ca pe un proces viu și dinamic. Respectă-ți parcursul unic și tratează-l cu atenție, la fel cum eu apreciez oportunitatea de a te întâlni într-un cadru intim și sigur, unde ne putem conecta de la suflet la suflet. Fiecare astfel de moment mă onorează.
Cu drag,
Luiza
Programare Online
Durează doar două minute pentru a face o programare online.