"Depresia este atât de profundă și complexă încât pare că întreaga forță a vieții se concentrează în crearea ei. Mai mult, depresia este intimă. Deseori, depresia se simte ca un gol, o prăpastie, un vid- nimic, un mare nimic! Si, totuși acest mare vid ajunge până în colțurile cele mai ascunse ale interiorului meu. Pătrunde …
“Depresia este atât de profundă și complexă încât pare că întreaga forță a vieții se concentrează în crearea ei. Mai mult, depresia este intimă. Deseori, depresia se simte ca un gol, o prăpastie, un vid- nimic, un mare nimic! Si, totuși acest mare vid ajunge până în colțurile cele mai ascunse ale interiorului meu. Pătrunde în părți din mine în care eu nu am ajuns în mod conștient și le acoperă. Eu nu reușesc să deslușesc ce anume ascunde, dar știu că este înfipt adânc în esența mea, plimbându-se acolo unde eu nu pot să pășesc. Mă întreb dacă încearcă să mă oprească din a acționa. Ce acțiune ar putea fi atât de gravă încât să justifice această asediere? Depresia este intimă pentru că este cu mine în cele mai întunecate nopți și cele mai izolate zile. Depresia se simte grea și sufocantă, îmi lasă aer suficient cât pentru a supraviețui, dar nu suficient pentru a simți că trăiesc. Ce își dorește de la mine? Ce fel de provocare este?”
Acestea sunt câteva gânduri așezate și este foarte posibil să le recunoști – să mă recunoști și să te recunoști. Freud susținea că cei care suferă de depresie percep lumea mai clar și mai real decât cei care nu sunt afectați. Așadar, în viziunea lui, dificultățile nu apar din cauza percepției distorsionate, ci din absența optimismului atât de necesar vieții. Cu această viziune constructivă asupra depresiei te invit să aprofundăm subiectul.
Înainte de a înțelege depresia, este important să facem diferența dintre tristețe și această tulburare. Tristețea este o emoție normală, un răspuns natural la evenimente neplăcute, pe când depresia este o afecțiune persistentă, care afectează profund gândirea, emoțiile și comportamentul. Putem simți tristețe fără a fi în depresie, dar în cadrul depresiei, tristețea este doar unul dintre multiplele simptome.
Adăugat la cele de mai sus, există și aceea reacție firească la o situație de viață stresantă, o pierdere, o despărțire sau dificultăți financiare. În astfel de situații, cauza este evidentă, iar soluția se bazează pe adaptare și acțiune.
Depresia nu se înțelege bine cu acțiunea!
Simptomele Depresiei
Depresia cronică nu înseamnă că te simți deprimat în fiecare moment al vieții, poți experimenta momente de fericire, pasiuni intense și să te implici emoțional în relații și activități. Cu toate acestea, depresia implică faptul că, frecvent, te simți sub pragul tău normal și te copleșesc emoțiile negative. Chiar și în momentele în care te simți mai bine, frica de o nouă cădere este mereu prezentă. Așa cum teama de un atac de panică alimentează anxietatea, depresia din trecut poate pregăti terenul episoade de depresie mai intense în viitor.
La o căutare rapidă putem găsi simptome precum: lipsa energiei, sentimentul de inutilitate, probleme de somn, pierderea interesului pentru activități, schimbări ale apetitului, senzația de vinovăție, iritabilitate, evitarea contactului cu familia și prietenii, dureri de cap, dureri musculare, constipație, dificultatea de a lua decizii și lista continuă. Fiecare persoană care se confruntă cu depresie manifestă o combinație a mai multor simptome pe o perioadă îndelungată de timp, iar diagnosticul corect este stabilit doar împreună cu un specialist. Acestea fiind spuse, depresia poate fi resimțită printr-o stare de agitație și anxietate cu energie pe care nu știi cum să o canalizezi. În același timp, tot depresie este și când nu reușești să te mobilizezi pentru a face față sarcinilor de zi cu zi și te simți captiv într-un gri murdar ce nu se mai termină. Uneori, o persoana poate experimenta ambele stări. Se poate argumenta că în forma de depresie caracterizată prin agitație se ascunde o furie pe care s-ar putea să nici nu o conștientizezi. Pe când cealaltă formă descrisă ia forma unui abis, a unui spațiu gol care ocupă interiorul nemailăsând loc pentru alte trăiri. Psihoterapeutul Levin este de părere că în spatele acestui abis de nimic, se ascunde o furie profundă – o emoție pe care am împins-o atât de departe încât a creat această masă imensă de gol.
Urmând perspectiva lui Levin, te invit să simțim câteva momente cum este furia. Este o emoție puternică, nu-i așa? Ai senzația că te poate consuma prin intensitatea ei, însă nu o va face – furia este un mecanism înnăscut. Vă imaginați ce forță este necesară pentru a suprima o emoție care face parte din ființa noastră? Aceasta este, de fapt, forța depresiei care ne cuprinde.
Cauze și factori de risc ai depresiei
Am discutat mai sus despre cât de multă energie consumă depresia pentru a ne copleși, mai este nevoie să subliniez că doar un context complex poate declanșa o astfel de afecțiune? Cauzele variază de la persoană la persoană fiind rezultatul unei combinații de factori biologici, psihologici și sociali.
Un aspect esențial este relația dintre sănătatea fizică și depresie. Menționez aici dezechilibrele chimice din corp sau afecțiunile cronice, dar și interacțiunea dintre genetică și mediul înconjurător. Unele temperamente sunt mai înclinate către depresie și mediul în care trăiești ar putea determina dacă această predispoziție se concretizează în depresie sau nu. Anumite evenimente sau pierderi, lipsa unui suport social, instabilitate financiară sau relațională – toate acestea contribuie la drumul către depresie. Cu alte cuvinte, este important să înțelegi că depresia nu este un eșec personal, ci o condiție complexă influențată de o serie de factori ce țin atât de genetică, cât și de mediul înconjurător.
În sfera psihologică, lista se extinde, iar relațiile dintre factori devin tot mai sofisticate. Vina, rușinea, emoțiile reprimate, traumele, stresul cronic, doliul incomplet, problemele de imagine de sine și stilurile de gândire negativistă contribuie semnificativ la declanșarea acestei afecțiuni. Fiecare dintre acești factori merită o analiză detaliată pentru a înțelege subtilitatea cu care ei se întrepătrund. Spre exemplu, depresia poate fi un simptom al unei traume netratate, însă, pe măsură ce apar episoadele depresive, ele însele devin traumatizate. Astfel se naște un cerc vicios în care trauma și depresia se amplifică reciproc. Înțelegerea acestor riscuri reprezintă instrumente valoroase întrucât în lucrul cu depresia este nevoie să adresăm toate aceste paliere.
Intervențiile în cazul depresiei
Intervențiile în cazul depresiei variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Se poate folosi medicație, psihoterapie sau o combinație între cele două. Literatura în cazul tratamentului medicamentos este vastă și opțiunile sunt variate, iar de cele mai multe ori determinarea cocktailului adecvat de medicamente este un proces de încercare și eroare. Astfel, este absolut necesară o monitorizare atentă a efectelor secundare și a posibilelor interacțiuni.
În paralel, psihoterapia poate fi eficientă, însă tipul de abordare depinde de convingerile psihoterapeutului și de natura depresiei clientului. Să luăm în considerare situația în care te simți înghițit de idei negative, o abordare cognitiv-comportamentală te poate ajuta să identifici și să modifici aceste tipare de gândire disfuncționale. În schimb, dacă te confrunți cu dificultăți în exprimarea emoțiilor ai putea beneficia mai mult de pe urma unei terapii umaniste orientate către client, care încurajează auto explorarea și acceptarea de sine. Nu ar fi greșit să afirmăm că, și în cazul psihoterapiei, procesul implică încercare și ajustare. Aceasta înseamnă că terapeutul și clientul colaborează pentru a identifica cele mai potrivite metode și strategii de intervenție, adaptându-le pe parcurs în funcție de răspunsul și progresul clientului.
Depresia, asemenea oricărei alte boli sau accident, aduce cu sine limitări funcționale, restricționând energia, motivația și capacitatea de a participa la activitățile obișnuite. Prin urmare, este important să cauți suport și să îți acorzi timp pentru a te îngriji. Același Levin, propune că, deși depresia cronică poate cunoaște perioade de remisie, ea nu dispare niciodată cu adevărat. Fie ca ne aliniem la perspectiva lui sau nu, că reușim să depășim depresia sau ne adaptăm să trăim alături de ea, câștigul este al nostru, pentru că devenim mai rezilienți și ne dezvoltăm ca persoane. Această călătorie de auto-descoperire și creștere personală este, în sine, o victorie! Trebuie doar să alegem să o parcurgem.
Persoana iubită se confruntă cu depresia?
Persoana iubită se confruntă cu depresia? Știu că poate fi cu adevărat greu pentru tine. Acele momente în care stările lor oscilează între momente de euforie și perioade de adâncă tristețe, ție îți pot stârni sentimente de furie și frustrare. E firesc să te simți așa, mai ales când nu înțelegi pe deplin ce se întâmplă sau nu poți găsi un motiv clar pentru comportamentul lor. În aceste cazuri, emoțiile pot deveni intense și te pot copleși – un prim pas este să recunoști aceste sentimente și să le gestionezi cu grijă și compasiune. Amintește-ți că persoana pe care o iubești suferă de o boală care îi limitează capacitatea de a acționa și de a lua decizii. Deși pot lua unele decizii, multe dintre opțiunile lor sunt restrânse de această afecțiune, iar aceste limitări nu sunt ceva ce pot controla complet. Este esențială înțelegerea acestui aspect pentru a te ajuta să fii mai tolerant și să le oferi suportul de care au atât de multă nevoie. Este devastator să vezi cum cineva drag se luptă constant cu suferința așa că nu subestima propria durere. Nu permite ca această disperare să te absoarbă complet. Fii prezent pentru cei pe care îl iubești, însă păstrează-ți totodată echilibrul emoțional, deoarece depresia poate fi contagioasă.
Te confrunți cu depresia?
Te invit să observi cum pe parcursul acestui articol nu am folosit formularea ,ești depresiv’. Ai depresie sau te confrunți cu depresia, dar niciodată NU ești depresiv. Poate îți pare o distincție neglijabilă, te asigur că este esențială, pentru că TU nu ești acestă boală și identitatea ta nu se reduce la ea.
Depresia vine și pleacă în episoade, profită de momentele în care te simți bine și creează-ți cât mai multe resurse în jurul tău. Socializează, explorează-ți creativitatea, încearcă lucruri noi, acționează, acționează, acționează! Totodată, în momentele de disconfort, învață să nu judeci stările tale. Acceptă-le așa cum sunt știind că vor trece, creează-le un spațiu controlat de tine în care să fie și să se desfășoare. Cu fiecare an, spațiul alocat depresiei va fi tot mai mic pentru că tu vei fi tot mai mare.
O alta unealtă importantă este aceea de a învăța să recunoști gândurile și ideile care vin din depresie oferind atenție momentelor când depresia își face simțită prezența. Odată ce deosebești ideile generate de depresie, le poți ignora. Prin tehnici de mindfulness și abordări cognitiv-comportamentale le aloci tot mai puțin spațiu în mintea ta. În cele din urmă, conștientizează că depresia îți poate influența gândirea și in perioadele depresive îndoiește-te de gândurile tale. Cel mai important lucru pe care vreau să ți-l transmit este că, așa cum am explicat mai sus, depresia apare în urma interacțiunii mai multor factori și de cele mai multe ori acești factori nu sunt determinați de tine. Așadar, nu este vina ta că experimentezi depresia, abordează situația cu blândețe. Nu trebuie să treci niciodată singur/ă prin aceste provocări.
În încheiere aleg să îți amintesc că arta vindecă și să îți ofer o recomandare muzicală. Asaf Avidan este un artist complet și complex care scrie versuri introspective, poetice și crude care reflectă luptele interioare printr-o voce inconfundabilă și o muzică ce îmbină folk, blues și indie. În “Different Pulses“, el cântă “My life is like a wound I scratch so I can bleed” , în “My Old Pain” vorbește despre relația complicată cu suferința și chiar depresia. Te las cu gândul că, indiferent cât de grea este o zi, există mereu o cale de a merge mai departe – fie că o găsești în oameni, în artă sau în tine însuți.
Programare Online
Durează doar două minute pentru a face o programare online.