Relații de Cuplu și Familie

Relații de Cuplu și Familie

Relațiile reprezintă aspectul central al vieții noastre. În relații ne definim, suferim, învățam, ne vindecam și trăim momente de bucurie.  Ne naștem cu o predispoziție naturală de a ne conecta cu ceilalți. Totuși, felul în care legăm și păstrăm relațiile cu cei din jur este influențat de modelul pe care îl învățam atunci când suntem mici in interacțiunile cu familia. Cu alte cuvinte, atunci când intram într-o relație fiecare dintre noi venim cu propriul bagaj emoțional.

Te surprinzi făcând sau spunând lucruri care îți sabotează relațiile, fără să vrei? Este posibil să fie unul dintre acele mecanisme de adaptare dezvoltate de-a lungul timpului. Acest mod de a reacționa este atât de bine înrădăcinat în ființa ta încât îl confunzi cu tine. Psihoterapia te va ajuta să înțelegi că este doar o parte din tine și că tu alegi daca o păstrezi, o integrezi sau renunți total la ea. Tot parte din bagajul nostru emoțional fac parte și acele tipare de gândire sau comportamente preluate din familie. „Ești exact ca tatăl tău”; „Parca ai fi mama ta când spui asta” –  ai auzit asta de la cei din jur? Ia o pauză și întreabă-te dacă aceste idei sau moduri de a acționa te reprezintă cu adevărat? Mai departe, vocile critice din interiorul nostru adaugă o presiune suplimentară în relațiile cu ceilalți: te îndoiești de tine, interpretezi greșit intențiile altora sau reacționezi exagerat la situații simple.

Ți se întâmplă să accepți lucruri de la ceilalți care te fac să te simți inconfortabil? Poate că în copilărie ai văzut adulți care își încălcau constant limitele unul altuia și acum ți se pare normal. Uneori accepți acțiuni sau atitudini care te rănesc doar pentru că ți se par familiare. Alteori, ești chiar tu acela care le generează. Acestea sunt doar câteva exemple despre cum „bagajul nostru emoțional” poate sabota conexiunile noastre cu cei dragi.  Psihoterapia iți oferă cadrul potrivit pentru a conștientiza și lucra cu toate aceste aspecte în siguranță. 

Nu putem vorbi despre relații fără a aborda tema singurătății. Aceasta poate fi resimțită chiar înconjurați de oameni sau într-o căsnicie de lungă durată. Ne simțim singuri în absența conexiunilor profunde și semnificative. Un factor cheie îl reprezintă autenticitatea, mai precis lipsa autenticității. Când nu sunt autentic în relațiile mele, dacă nu îmi arăt adevărata față, pot ajunge să mă simt neînțeles și izolat.

Pe termen lung, singurătatea impactează atât sănătatea mintală cât și cea fizică. Ea este asociată cu simptomele depresive și reprezintă un factor de risc pentru diverse afecțiuni ce privesc funcționarea cardiovasculară, metabolică, imunitară și neurologică. 

A ne iubi pe noi înșine implică și a îl elibera pe celălalt de așteptările noastre. De aceea atunci când începi călătoria ta în psihoterapie deja realizezi un pas fundamental în îmbunătățirea relațiilor tale. Totodată, sunt dinamici care pot ieși la suprafață mai repede atunci când aducem în spațiul terapeutic partenerul sau familia.  În plus, se creează un mediu de sprijin reciproc în care puteți învăța și practica colaborarea. Toate acestea pot duce la soluții mai eficiente și la o coeziune mai puternică.

Cum contribuie psihoterapia la îmbunătățirea relațiilor?

Prin caracterul holistic al abordării mele folosesc mai multe tehnici complementare care contribuie la îmbunătățirea relațiilor:

  • Identificarea și gestionarea problemelor: ignorarea lor, deși poate părea o soluție eficientă pentru a evita conflictele, conduce în cele din urmă la distanțarea emoțională.
  • Îmbunătățirea comunicării: înveți să asculți cu atenție și cu intenția de înțelege, nu doar a reacționa rapid. De asemenea, îți dezvolți capacitatea de a verifica dacă ai înțeles corect mesajul celuilalt, de a oferi și de a primi feedback constructiv, precum și de a-ți exprima clar nevoile.
  • Vei beneficia de un cadru sigur și mediat pentru a explora și discuta despre diferențele, perspectivele și stilurile de viață variate. Astfel, veți exersa flexibilitatea și veți construi o adaptare eficientă la schimbările care apar în timp.
  • Clarificarea rolurilor, a așteptărilor și a responsabilităților în relație, ceea ce contribuie la evitarea frustrărilor și a neînțelegerilor.
  • Tehnicile de dezvoltare a inteligentei emoționale, precum încurajarea părților să vadă și perspectiva celuilalt sau recunoașterea emoțiilor proprii și ale altora.
  • Prin intermediul unor modele teoretice (precum Triunghiul Dramei, Karpman) vom analiza dinamica relațională și stabili un echilibru pentru a evita dinamica abuzivă. 
  • Vei primi instrumente pentru a aborda conflictele ca pe oportunități de creștere, nu ca pe amenințări. Nu numărul conflictelor este problematic, ci modul în care acestea sunt gestionate!
  • Reducerea tiparelor de comportament disfuncționale.
  • Vindecarea rănilor emoționale care pot influența comportamentul într-o relație.
  • Refocalizarea pe propriile nevoi și sentimente, în loc de a îi critica pe ceilalți.
  • Găsirea unui echilibru între exprimarea sinceră a sinelui și respectarea nevoilor și sensibilităților celuilalt.
  • Suport pentru a naviga prin dificultățile și stresul asociate cu tranzițiile din viață.
  • Înțelegerea nevoilor emoționale ale fiecăruia facilitând astfel o atmosferă mai calmă și pozitivă. 
  • Întărirea Autonomiei prin învățarea responsabilității individuale în relații.

Intrebari Frecvente

„Bagajul emoțional” reprezintă tiparele de gândire, comportamentele și mecanismele de adaptare pe care le-am învățat în copilărie, în special din relațiile cu familia. Acestea pot influența modul în care reacționăm în relații, uneori sabotând conexiunile noastre. Psihoterapia ajută la conștientizarea acestor tipare și oferă posibilitatea de a decide dacă le păstrăm, le integrăm sau renunțăm la ele, pentru a construi relații mai sănătoase.

Singurătatea poate apărea chiar și în relații atunci când lipsesc conexiunile profunde și autentice. Dacă nu ne arătăm adevărata față sau nu ne exprimăm nevoile și sentimentele, putem ajunge să ne simțim neînțeleși și izolați. Psihoterapia ajută la dezvoltarea autenticității și la îmbunătățirea comunicării, ceea ce poate reduce sentimentul de singurătate.

Psihoterapia te învață să asculți cu atenție și intenția de a înțelege, nu doar de a reacționa. De asemenea, îți dezvoltă abilități precum verificarea înțelegerii mesajului celuilalt, oferirea și primirea de feedback constructiv și exprimarea clară a nevoilor. Aceste tehnici contribuie la o comunicare mai eficientă și la reducerea conflictelor.

Psihoterapia oferă instrumente pentru a aborda conflictele ca pe oportunități de creștere, nu ca pe amenințări. Vei învăța să identifici și să gestionezi tiparele de comportament disfuncționale, să clarifici rolurile și așteptările în relație și să vezi perspectiva celuilalt. Nu numărul conflictelor este problematic, ci modul în care acestea sunt gestionate.

Psihoterapia oferă un cadru sigur pentru a explora și vindeca rănile emoționale care pot influența comportamentul într-o relație. Prin tehnici de inteligență emoțională, refocalizarea pe propriile nevoi și sentimente și înțelegerea dinamicii relaționale, poți construi relații mai sănătoase și mai echilibrate. Vindecarea rănilor emoționale permite o mai bună conectare cu ceilalți și o mai mare autonomie în relații.

Lasă-mi un mesaj scurt despre ce vrei să lucrăm și te voi contacta pentru o discuție.